Bernard Berenson - Bernard Berenson Bernard Berenson kimdir? Bernard Berenson sözleri, ve kısaca hayatı..

Sayfamızda ABD, Sanat Tarihçi, Eleştirmen Bernard Berenson hakkında bilgiler yer almaktadır. Kısaca Bernard Berenson Kimdir? Hayatı ve Sözleri derlenmeye çalışılmıştır. DemliSozler.com, Sözler, Aforizmalar, Bugün doğanlar, Bugün ölenler, Kimler geldi, kimler geçti, Biyografiler, Kısa Hayatlar, Demli sözler, kimin sözü, söz sahibi, sahibinden sözler, demli, sözler, demli sözler, alıntılar, hayatlar, kim söylemiş
ABD'li sanat tarihçisi ve eleştirmen. Resmin değerlendirilmesinde, yapıtın dokunma duyusunu harekete geçirme gücünü ölçüt almıştır.

26 Haziran 1865'te Litvanya'daki Vilnius kentinde doğdu. Yahudi bir ailedendi. Küçük yaşta ABD'ye göç etti. Boston'da yaşadı ve Harvard Üniversitesi'n-de William James'in yanında öğrenim gördü. 1887'de mezun oldu. Avrupa'ya giderek bir süre Oxford, Berlin ve Paris üniversitelerindeki dersleri izledi.

ilk kitabı The Venetian Painters of the Renaissance ('Venedikli Rönesans Ressamları') 1894'te yayımlandı. Geniş bir bilgi birikimini, ince ve ayrıntılı gözlemleri açık bir dille aktaran kitap ilgiyle karşılandı.

1920'de Floransa'ya yerleşti, yaşamının büyük bölümünü İtalya'da geçirdi. Bir estetikçi olarak görüşleri kısa zamanda yayıldı. Pek çok sanat koleksiyoncusuna ve müzelere danışmanlık yaptı. Kapsamlı bir araştırma olan en tanınmış yapıtı The Italian Painters of the Renaissance'ı ('İtalyan Rönesans Ressamları') 1930'da yazdı.

II. Dünya Savaşı yıllarını Toskana'da gözetim altında geçirdi. Bu dönemi 1952'de yayımlanan Ru-mour and Reflection, 1941-1944 adlı anılar kitabında anlattı. 6 Ekim 1959'da İtalya'daki Settignano'da öldü. 'I Tatti' adlı villasını içindeki sanat koleksiyonu ve geniş kitaplığıyla birlikte Harvard Üniversitesi' ne bıraktı. Bu yapı bugün İtalyan Rönesans Kültürü Merkezi olarak kullanılmaktadır.

Berenson'm sanat yapıtlarını değerlendirme kuramı, psikolojik bir yaklaşıma, özellikle de insanın algılama sürecine ilişkin bir görüşe dayanır. Buna göre üç boyutluluk duygusu yalnızca görme yetisiyle edinilemez, çocukluktan başlayarak dokunma duyusuyla ve kas hareketlerinin algılanmasıyla kazanılır. Görme yoluyla gerçekliğin kavranması için, göze yansıyan görüntülere 'dokunsal değerler'in de eklenmesi gerekmektedir. İnsan bunu algılama sürecinde sürekli olarak ve bilincine varmadan yapmaktadır. Berenson aynı sorunun, gerçekliğin bir izlenimini sadece iki boyut üzerinde oluşturmaya çalışan resimde de söz konusu olduğu düşüncesindedir. Ressam, üçüncü boyut duygusunu sağlamak için izleyicinin dokunma duyusunu uyarmak zorundadır. Bu yüzden de resimden alman görüntünün insandaki dokunsal değerleri harekete geçirmesini bilinçli olarak sağlaması gerekir.

Kaynak: filozof
Önemli : "Bernard Berenson" hayatı ve sözleri hakkında hazırlanan bu sayfada bir hata olduğunu düşünüyorsanız veya düzenleme istiyorsanız, geri bildirimde bulunabilirsiniz..
Teşekkür ederiz. demlisozler.com
Bu içerik 657 görüntüleme aldı.

Bu içeriğe ilk yorumu siz bırakın!

İçeriğe Yorum Yapın

Bernard Berenson - Bernard Berenson

Bernard Berenson

ABD, Sanat Tarihçi, Eleştirmen
Doğum Tarihi : 26 Haziran 1865
Ölüm Tarihi : 6 Ekim 1959
Yengeç Burcu

Bernard Berenson Sözleri
Fazla Görüntülenen Sözleri

BİYGORAFİLER ALFABETİK SIRALAMA

A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V Y Z Q

İÇERİKLER

Ekonomik Dengesizliklerin Sosyal Etkileri ve Çözüm Yolları
Güncel
Ekonomik Dengesizliklerin Sosyal Etkileri ve Çözüm Yolları

Sıkıntılı zamanlardan geçtiğimiz aşikar. İnsanların alım güçleri aşırı bir şekilde düşmüş durumda. Gelirler giderleri karşılamıyor, tabii bir gelir varsa. İnsanlar ihtiyaçlarını karşılamaları için büyük yekünler ödemek zorunda kalıyorlar. İhtiyaçlar derken temel ihtiyaçlardan bahsediyorum: barınma ve gıda. Ekonomik dengeler sarsılmış durumda.

Devamı..
Çiğ Taneleriyle Islanan Paçalar: Bir Zaman Yolculuğu
Makaleler
Çiğ Taneleriyle Islanan Paçalar: Bir Zaman Yolculuğu

Henüz cep telefonları yok, sabit hatlar yeni yeni evlere girmeye başlamış. Köyümüze elektrik geleli sadece üç yıl olmuş. Kasetçalarlar yaygın, televizyonlar ise tüplü ve siyah-beyaz. LCD mi alsam Plazma mı alsam sorularına daha en az on yıl var. O zamanlar, plazma TV'nin ne olduğunu merak edenler bugün internetten öğrenebilirler.

Devamı..
Kontrol Elimizde mi? Bir Günde Tersine Dönmüş Hayatlar
Makaleler
Kontrol Elimizde mi? Bir Günde Tersine Dönmüş Hayatlar

Bir sabah uyandığınızı hayal edin; her şey değişmiş. Yaşadığınız veya yaşadığınızı zannettiğiniz dünya artık eskisi gibi değil. Elinizde tuttuğunuz tüm değerler, emekler, birikimler yok olmuş. Hayat, bir gecede bambaşka bir boyuta geçmiş. Ne yapardınız?

Devamı..

İçerik Kategorileri..

Güncel Haber Hikayeler Makaleler Oyun Şiirler

İçerik Ekle Söz Ekle Biyografi Ekle Kanala Katıl