Vauvenargues, kendisinden öncekilerin düşünmüş olduğu her şeyi, genel olarak yeniden gözden geçirme misyonunu üstlenmiştir. Filozofça bir tavırla ve bir ahlakçı olmanın bilinciyle, zor ve yüce işlere soyunmuştur.O, diğer düşünürler içinde, yeteneğinden çok karakterini ön plana çıkarmış biridir. Ruhunun nitelikleri, zekasının niteliklerinden daha baskındır.
Vauvenargues'ın zekası, gelişmiş ve ciddi bir zekadır. Bu zeka, onun düşünü kurduğu büyük olaylar ve eylemlerle doludur. Onu asıl ilgilendiren şey; insan toplulukları, kısacası, insanın kendisidir. Ele aldığı konular, onu dosdoğru topluma götürür. Ona göre, ahlak , toplumda yaşayan insanların ödevidir. Ve bu, diğer insanlarla kurduğu iletişimde, bizi, onları tanımaya götürür. Insanları tanıma sanatı; insan davranışları aracılığıyla, birtakım öncelikleri keşfetmenin sırrını öğretir.
Vauvenargues, ansiklopedistler kadar akla bağlı değildir. Ona göre, dünyaya yön veren şey; sadece akıl değil, tutkulardır da. "Ne zaman akla sımsıkı bağlı birini görsem, o kişinin, aslında, akılcı olmadığını düşünürüm. " Der. Vauvenargues kibarlık budalası olmuş bir çağda saf ve gerçek bir aşkın peşindedir. Adalet ve doğruluk, onun en baskın özelliklerindendir. O, zekasının tüm canlılığıyla, doğruluğu aramayı tercih etmiştir. Ona göre, insanlığın tek bir yasası vardır; doğruluk ve ona eşlik eden bağışlama güdüsü.
Vauvenargues, aristokrat bir tutkuya sahiptir. Ve kendi kariyerinde hiçbir gözü karalığa kapılmaksızın, açık bir şekilde, kendisini ortaya koyma ve kanıtlama olarak, bir eylem görüşü ortaya atar. Kendini tamamen romantik bir felsefeye adar. Plutarkhos ve seneca hayranı olan yazar, eleştirici olarak ilginç gözlemlerde bulunmuş; katı kuralların dışına çıkarak ve her türIü köstekleyici bağdan sıyrılarak, doğal yargılara varmayı başarmıştır.
Önemli : "Vauvenargues" hayatı ve sözleri hakkında hazırlanan bu sayfada bir hata olduğunu düşünüyorsanız veya düzenleme istiyorsanız, geri bildirimde bulunabilirsiniz..
Teşekkür ederiz. demlisozler.com
Bu içerik 1824 görüntüleme aldı.
Bu içeriğe ilk yorumu siz bırakın!