Simon (Smith) Kuznets, 1971 Nobel Ekonomi Ödülü'nü kazanan Rus asıllı ABD'li iktisatçı ve istatistikçi.
Yaşamı
Babasından 15 yıl sonra 1922'de ABD'ye göç etti. Babası aile adını çevirdiyse de genç Kuznets asıl adını yeğledi. Columbia Üniversitesi'nde öğrenim görerek 1926'da doktora çalışmasını tamamladı. 1927'de Ulusal Ekonomik Araştırmalar Bürosu'na girerek büronu kurucusu Wesley Mitchell'la çalıştı. ABD'nin ulusal geliriyle ilgili öncü incelemelerini ve iktisadi zaman dizilerini konu alan daha genel çelışmalarını arada gerçekleştirdi. Bu çalışmalar, ekonomik büyümeye ilişkin geniş kapsamlı incelemelerle sonuçlandı. Daha sonra Pennsylvania (1930-1954), Johns Hopkins (1954-1960) ve Harvard (1960-1971) üniversitelerinde ders verdi.
Çalışmaları
Yapıtlarında, çok sayıda gözlem yapmanın önemini, tarihsel deneyimin tek bir evresine dayalı basit modellerin sınırlılığını ve temelde yatan iktisadi verilerin karmaşıklığını vurguladı.
Kuznets'e göre iktisadi verilerin sağlıklı bir model sağlayabilmesi için bunların nüfus yapısı, emeğin niteliği, devlet yapısı, ticaret ve piyasalar üzerine bilgi içermesi gerekir. Kuznets özellikle, derlediği istatistik dizilerine dayanarak, iktisadi büyümenin alışılmış biçimde emek ve sermaye birikimiyle açıklanabilecek bölümünün çok küçük olduğunu öne sürdü. Ayrıca bugün Kuznets çevrimleri adı verilen büyüme oranlarındaki çevrimsel değişmeleri ve bunların nüfus gibi temel etkenlerle olan bağlarını inceler.
Katkıları
Çağının ve muhtemelen bütün zamanların örnek iktisadi ampiristi biçiminde nitelendirilir; sadece yorulmayı bilmeyen bir akademisyen değil, aynı zamanda yüksek düşünme kabiliyetine sahip sürükleyici bir rehberdir. Muhataplarına 'merhaba, nasılsınız?' sonrası ikinci sorusu, 'bugünlerde hangi konu üzerinde çalışıyorsunuz?' biçiminde olmuş ve aldığı cevaba göre yön verici katkılar sunmuştur. Akademik çalışmalarında kendisini, sosyal değişim sürecini anlamayla ilintili görünen iktisadi büyüklüklerin niceliksel doğruluğuna adamıştır. Modelleri çerçevesinde, nüfus artı- şı, teknoloji, sanayi yapısı ve piyasa biçimleri gibi kurumsal faktörleri de dikkate almış; böylece, büyüme olgusu ve devresel dalgalanmaların tutarlı bir yorumuna ulaşmayı amaçlamıştır. Yaklaşık yirmi yıllık dönemi kapsayan uzun büyüme evrelerini saptamış ve bunların, büyük ölçüde, nüfus artış oranındaki değişimlerden etkilendiğini göstermiştir. Bir başka konu, tasarruf eğiliminin, kısa dönemde, devresel dalgalanmalarla değişmekte olduğudur. Diğer bir katkısı da belli ürün hacminin üretilmesi için ihtiyaç duyulan reel sermaye miktarının azalma eğilimi sergilediği şeklindeki saptamasıdır. Ampirik temelli çalışmaları, iktisadi ve sosyal yapı ile değişim ve kalkınma sürecine yeni ve güçlü kavrayış sağlamıştır.
Seçilmiş eserleri
1930: Secular Movements in Production and Prices, Boston ve New York: Houghton-Mifflin,
1951: "Long-Term Changes in the National Income of the United States of America since 1870", Kaynak: Income and Wealth of the United States: Trends and Structure, International Association for Research in Income and Wealth, Income and Wealth, Series II, Cambridge: Bowes and Bowes, ,
1955: "Economic Growth and Income Inequality", The American Economic Review, Cilt. 45, No.:1 say.:1-28, [
1961: Capital in the American Economy: Its Formation and Financing, Princeton: Princeton University Press,
1966: Modern Economic Growth: Rate, Structure, and Spread, New Haven, Connecticut: Yale University Press,
1971: Economic Growth of Nations: Total Output and Production Structure,Cambridge, Massachusetts: Harvard University Press
Önemli : "Simon Kuznets" hayatı ve sözleri hakkında hazırlanan bu sayfada bir hata olduğunu düşünüyorsanız veya düzenleme istiyorsanız, geri bildirimde bulunabilirsiniz..
Teşekkür ederiz. demlisozler.com
Bu içerik 1003 görüntüleme aldı.
Bu içeriğe ilk yorumu siz bırakın!