Jacques (Lucien) Monod (d. 9 Şubat 1910, Paris - ö. 31 Mayıs 1976, Cannes, Fransa), Fransız biyokimya bilgini.
Genlerin enzim bireşimini yönlendirerek hücre metabolizmasını düzenleyişini aydınlatan çalışmalarıyla 1965 Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü'nü François Jacob ve André Lwoff ile paylaşmıştır.
Ayrıca Monod Le Hasard et la nécessité (1970; Raslantı ve Zorunluluk) adlı uzun denemesinde yaşamın kökeni ve evrim sürecinin olasılıklara dayanan çeşitli imkânların dahilinde oluştuğunu ileri sürdü.
II. Dünya Savaşı sırasında Nazilere karşı direniş gösterdi, French Forces of the Interior organizasyonlarını örgütledi.
Monod, Paris Pasteur Enstitüsü'nde Jacob ve Lwoff ile birlikte çalışmaya başladığında, genetik bilginin aktarımından genlerin temel maddesi olan DNA'nın (dezoksiribonükleik asit) sorumlu olduğu biliniyordu, ancak gerekli enzimlerin ve proteinlerin üretimini başlatacak olan kalıtıma ilişkin bilgilerin iletilmesini sağlayan karmaşık kimyasal süreçler üstüne bilinenler oldukça azdı. Önce Lwoff ile birlikte bakteri virüsleri (bakteriyofajlar) üzerinde çalışan Monod, Beadle ve Tatum'un bulgularını doğrulayan sonuçlar elde etti. Bir hücredeki binlerce enzimden herbirinin üretiminden ve denetlenmesinden sorumlu ayrı bir gen vardı. 1958-1961 arası Jacob ile birlikte sürdürdüğü araştırmaları ise, DNA molekülünde kodlanmış genetik bilgiyi hücredeki protein sentezinin merkezi olan ribozoma taşıyan ve böylece protein üretimini başlatan 'haberci RNA'nın (ribonükleik asit) varlığını bulmalarıyla sonuçlandı. Ardından, genetik bilginin iletilmesi ve bu bilginin ışığında gerekli enzimlerin üretilmesi sürecinde üç tür genin rol oynadığını açıkladılar: hangi enzimin üretileceğini belirleyen 'düzenleyici genler' ve bu enzimin molekül yapısını belirleyerek sentezini yöneten 'yapısal genler' birbiriyle bağlantılı olarak çalışıp, enzim üretiminin sorumluluğunu bölüşürken, aralarındaki bağlantıyı ve iletişimi de 'operatör genler' sağlıyordu.
Kalıtım biyokimyasının en önemli çalışmalarından biri olan ve yaşamın en derin gizlerinden birini açıklığa kavuşturan bu araştırmalarının ötesinde Monod, 20. yy'ırı en ünlü bilim felsefecilerinden biridir. 1971'de yayımlandığında büyük yankı uyandıran ve birçok dile çevrilen Le hasard et la necessite (Raslantı ve Zorunluluk) adlı yapıtında yaşamın başlangıcı sorununa da eğilerek, canlıların varlığından önceki ilkel evrenin okyanuslarında nükleik asit moleküllerinin bir rastlantıyla karşılaşması sonucunda hayatın başladığını öne sürmüş, canlıların evriminde rastlantı ve değşinimin (mütasyon) rolünü ön plana çıkarmıştır.
Önemli : "Jacques Monod" hayatı ve sözleri hakkında hazırlanan bu sayfada bir hata olduğunu düşünüyorsanız veya düzenleme istiyorsanız, geri bildirimde bulunabilirsiniz..
Teşekkür ederiz. demlisozler.com
Bu içerik 972 görüntüleme aldı.
Bu içeriğe ilk yorumu siz bırakın!