Hilmi Ziya Ülken - Hilmi Ziya Ülken Hilmi Ziya Ülken kimdir? Hilmi Ziya Ülken sözleri, ve kısaca hayatı..

Sayfamızda Türk, Felsefeci, Sosyolog Hilmi Ziya Ülken hakkında bilgiler yer almaktadır. Kısaca Hilmi Ziya Ülken Kimdir? Hayatı ve Sözleri derlenmeye çalışılmıştır. DemliSozler.com, Sözler, Aforizmalar, Bugün doğanlar, Bugün ölenler, Kimler geldi, kimler geçti, Biyografiler, Kısa Hayatlar, Demli sözler, kimin sözü, söz sahibi, sahibinden sözler, demli, sözler, demli sözler, alıntılar, hayatlar, kim söylemiş
Hilmi Ziya Ülken, Türk düşünce yaşamında ve Türkiye'de bir felsefe geleneğinin oluşmasında büyük etkisi olmuş felsefeci ve sosyolog.

Hilmi Ziya Ülken İstanbul Sultanisi'ni (İstanbul Lisesi) (1918) ve Mekteb-i Mülkiye'yi (A.Ü. Siyasal Bilgiler Fakültesi) bitirdi (1921). Aynı yıl Darülfünun-ı Osmani (bugün İstanbul Üniversitesi) Edebiyat Fakültesi Beşeri Coğrafya Kürsüsü'ne asistan oldu. Aynı fakültede felsefe tarihi ve sosyoloji öğrenimi gördü. 1933'e değin sosyoloji, felsefe, tarih ve coğrafya öğretmenliği yaptı. Umumi İçtimaiyat (1931), Türk Tefekkürü Tarihi (1932-33, 2 cilt) adlı kitapları yayımlandıktan sonra uzmanlık eğitimi için Almanya'ya gitti (1934). Türkiye'ye döndükten sonra İ. Ü. Edebiyat Fakültesi'nde Türk Tefekkür Tarihi Kürsüsü'ne doçent olarak atandı (1935). 1944 yılında profesör, 1957 yılında ordinaryüs profesör oldu. 1973'te A. Ü. İlahiyat Fakültesi'nden emekli oldu. Hilmi Ziya Ülken, 1938-1943 yılları arasında İnsan dergisini yayımladı ve Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Dergisi'ni yönetti. Türk düşünce tarihi üzerine yaptığı çalışmalarla sosyal bilimlere önemli katkılar sağlamış olan Ülken 5 Haziran 1974'te İstanbul'da öldü.

Çalışmaları

Hilmi Ziya Ülken XX. yüzyılın 30. yıllarından Türk tefekkürü, düşüncesi hakkında araştırma yapmaya başlamış, iki ciltlik "Türk tefekkürü tarihi" kitabını yazmıştır. O, bu kitabı Galatasaray Lisesi'nde hocalık yaparken kaleme alarak yayımlatır. Alim bu konuyu bir fen gibi de tedris etmiştir.

Filozofun yaratıcılığında önemli yer tutan "Türk tefekkürü tarihi" kitabı yazarına şöhret kazandırmıştır. Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk kitabı yüksek değerlendirmiş, Hilmi Ziya Ülken'le görüşmüştür.

Hilmi Ziya Ülken'in felsefe tarihindeki önemli hizmetlerinden biri, İslam aleminin felsefesini, düşüncesini sistemli bir şekilde araştırmasıtır.

Dante (1265-1321) "İlahi komedya" poemasında Muhammed'e ve Ali'ye olumsuz tutum beslemiş, onları poemanın, "Cehennem" bölümünde suçlu olarak göstermiştir. Hilmi Ziya Ülken Dante'nin Muhammed' yaklaşımı meselesi hakkında yazarken, poemanın fikir kaynaklarını de kaydetmiştir. Alim yazıyor: "Dante 'İlahi Komedi'nın ('La Divina Commedia') Cehennem (Inferno) kısmında Muhammed'i yer altının sekizinci katında oldukça saygısız bir ifade ile tarif ediyor. Oysa, Palakios bu eser hakkında yaptığı tetkiklerinde Dante'nin konuyu, içerik tarzını, manevi miraç fikrini tamamen İbn Arabi'ye borçlu olduğunu göstermiştir."

Hilmi Ziya Ülken Dante'nin İslam'daki Yaratış ve Ahiret (Mebde ve Mead) görüşmesinden ve başlıca İbn Arabî'nin "Fütuhat el-Mekkiyye" sinden yararlandığını bildirmiştir.
kaynak: wikipedia


Sosyoloji ve felsefe alanındaki çalışmaları

Umumi İçtimaiyat (1931)
Aşk Ahlakı (1931)
Türk Tefekkürü Tarihi (1933-1934)
İnsanî Vatanperverlik (1933)
Türk Filozofları Antolojisi (1935)
Türk Mistisizmini Tedkike Giriş (1935)
İçtimai Doktrinler Tarihi (1940)
Ziya Gökalp (1942)
Dini Sosyoloji (1943)
Şeytanla Konuşmalar (1943)
İslam Düşüncesi (1946)
Ahlak (1946)
Millet ve Tarih Şuuru (1948)
Sosyolojinin Problemleri (1953)
Veraset ve Cemiyet (1957)
Tarihî Maddeciliğe Reddiye (1958)
Türkiye'de Çağdaş Düşünce Tarihi (1966)
Eğitim Felsefesi (1968)
İslam Felsefesi (1969)
Varlık ve Oluş (1969)
Bilgi ve Değer.
Ruh ve Beden Meselesi .
Toplum Yapısı ve Soyaçekme


Romanları

Posta (1941)
Yarım Adam (1942)
Önemli : "Hilmi Ziya Ülken" hayatı ve sözleri hakkında hazırlanan bu sayfada bir hata olduğunu düşünüyorsanız veya düzenleme istiyorsanız, geri bildirimde bulunabilirsiniz..
Teşekkür ederiz. demlisozler.com
Bu içerik 1335 görüntüleme aldı.

Bu içeriğe ilk yorumu siz bırakın!

İçeriğe Yorum Yapın

Hilmi Ziya Ülken - Hilmi Ziya Ülken

Hilmi Ziya Ülken

Türk, Felsefeci, Sosyolog
Doğum Tarihi : 3 Ekim 1901
Ölüm Tarihi : 5 Haziran 1974
Terazi Burcu

BİYGORAFİLER ALFABETİK SIRALAMA

A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V Y Z Q

İÇERİKLER

Ekonomik Dengesizliklerin Sosyal Etkileri ve Çözüm Yolları
Güncel
Ekonomik Dengesizliklerin Sosyal Etkileri ve Çözüm Yolları

Sıkıntılı zamanlardan geçtiğimiz aşikar. İnsanların alım güçleri aşırı bir şekilde düşmüş durumda. Gelirler giderleri karşılamıyor, tabii bir gelir varsa. İnsanlar ihtiyaçlarını karşılamaları için büyük yekünler ödemek zorunda kalıyorlar. İhtiyaçlar derken temel ihtiyaçlardan bahsediyorum: barınma ve gıda. Ekonomik dengeler sarsılmış durumda.

Devamı..
Çiğ Taneleriyle Islanan Paçalar: Bir Zaman Yolculuğu
Makaleler
Çiğ Taneleriyle Islanan Paçalar: Bir Zaman Yolculuğu

Henüz cep telefonları yok, sabit hatlar yeni yeni evlere girmeye başlamış. Köyümüze elektrik geleli sadece üç yıl olmuş. Kasetçalarlar yaygın, televizyonlar ise tüplü ve siyah-beyaz. LCD mi alsam Plazma mı alsam sorularına daha en az on yıl var. O zamanlar, plazma TV'nin ne olduğunu merak edenler bugün internetten öğrenebilirler.

Devamı..
Kontrol Elimizde mi? Bir Günde Tersine Dönmüş Hayatlar
Makaleler
Kontrol Elimizde mi? Bir Günde Tersine Dönmüş Hayatlar

Bir sabah uyandığınızı hayal edin; her şey değişmiş. Yaşadığınız veya yaşadığınızı zannettiğiniz dünya artık eskisi gibi değil. Elinizde tuttuğunuz tüm değerler, emekler, birikimler yok olmuş. Hayat, bir gecede bambaşka bir boyuta geçmiş. Ne yapardınız?

Devamı..

İçerik Kategorileri..

Güncel Haber Hikayeler Makaleler Oyun Şiirler

İçerik Ekle Söz Ekle Biyografi Ekle Kanala Katıl