Gregor Mendel - Gregor Mendel Gregor Mendel kimdir? Gregor Mendel sözleri, ve kısaca hayatı..

Sayfamızda Avusturya, Bilim İnsanı Gregor Mendel hakkında bilgiler yer almaktadır. Kısaca Gregor Mendel Kimdir? Hayatı ve Sözleri derlenmeye çalışılmıştır. DemliSozler.com, Sözler, Aforizmalar, Bugün doğanlar, Bugün ölenler, Kimler geldi, kimler geçti, Biyografiler, Kısa Hayatlar, Demli sözler, kimin sözü, söz sahibi, sahibinden sözler, demli, sözler, demli sözler, alıntılar, hayatlar, kim söylemiş
Gregor Johann Mendel kalıtım biliminin babası olarak anılan Avusturyalı bilim insanı, Mendel kanunlarının mucidi ve rahip.

Kalıtım bilimin öncüsü, ilk önce tavşanlar üzerinde deney yaptı ama başrahip bazı ahlak kurallarını ihlal edildiğini görünce Mendeli uyardı. Bunun üzerine Mendel bezelyelerle deney yapıp, bir türün özelliklerinin kalıtım yoluyla sonraki kuşaklara aktarıldığını bulmuştur. Mendel'in öne sürdüğü ilkeler, 20. yüzyılın başlarında yapılan deneylerle doğrulandıktan sonra, kalıtım kuramının bütün canlılar için geçerliliği saptanarak, biyolojinin temel ilkelerinden biri haline gelmiştir.
kaynak: wikipedia



Başka bir kaynaktan:

Genetik biliminin babası olarak bilinen Gregor Mendel, 20 Temmuz 1822 yılında Avusturya'nın Heinzendorf şehrinde doğmuştur. Genetik bilimi ile uğraşmış bir bilim adamıdır. Aynı zamanda botanikçi ve rahiptir.

Mendel'in bilime olan merakı, çocukluğundan beri olan bir şey olup daha sonra da adını duyurmasına sebep olmuştur. Çocukluğunda bir çiftlik evinde yaşayan Mendel, bitkilerin içerisinde yaşamıştır. Daha on'lu yaşlarındayken aynı bitkinin farklı şekillerinin olduğunu fark etmiş ve nedenini araştırmaya çalışmıştır. Daha sonraki yıllarda da bunlardan yararlanacaktır. Fakat Mendel'in eğitim yılları o kadar da kolay geçmemiştir.

Derslerinde oldukça başarılı olan Mendel, liseyi başarılı bir şekilde bitirmiştir. Fakat üniversiteyi maddi sıkıntılardan dolayı zar zor okumuştur. Daha sonra bir manastıra rahip olarak giren Mendel çalışmalarına burada devam etmiştir. Mendel canlılardaki kalıtımın nasıl işlediği üzerine çalışmalar yapmıştır. Bu çalışmalarında hızlı gelişen bir bitki olan bezelyeyi kullanmıştır. Böylece hem fazla deney yapabilecekti, hem de her kuşakta ortaya çıkabilecek farklıları gözlemleyebilecekti. Bezelyeler üzerinde gerçekleştirdiği deneyler sonucunda, canlıların kalıtsal özelliklerinin nesilden nesile nasıl aktarıldığını gözlemleyen Mendel, günümüzde 'Mendel Kalıtım Yasalar'ı olarak bilinen sonuçları ortaya koydu.

Mendel başka bitkiler üzerinde de deneyler yaptı ve aynı sonuçları gözlemledi. Daha sonraki yıllarda diğer canlı türlerinde yapılan araştırmalar sonucu, Mendel'in ilkeleri doğrulanmış oldu. Gregor Mendel, 1884 yılında Çekoslavakyada ki Brno da öldü.


Mendel'in Kalıtım Yasaları:
*Mendel, canlılarda karakteri belirleyen kalıtsal belirleyiciler olduğunu söylemiştir. Mendel o zamanlar gözlemleyememiş olsa da, günümüzde bunları 'Genler' olarak bilmekteyiz.
*Her ergin bireyde baskın ( dominant ) ve çekinik ( resesif ) olmak üzere 2 belirleyici bulunmaktadır.
*Mendel çaprazlamalar yaparak bu sonuçlara ulaşmıştır.
kaynak: bilgi ustam
Önemli : "Gregor Mendel" hayatı ve sözleri hakkında hazırlanan bu sayfada bir hata olduğunu düşünüyorsanız veya düzenleme istiyorsanız, geri bildirimde bulunabilirsiniz..
Teşekkür ederiz. demlisozler.com
Bu içerik 1540 görüntüleme aldı.

Bu içeriğe ilk yorumu siz bırakın!

İçeriğe Yorum Yapın

Gregor Mendel - Gregor Mendel

Gregor Mendel

Avusturya, Bilim İnsanı
Doğum Tarihi : 20 Temmuz 1822
Ölüm Tarihi : 6 Ocak 1884
Yengeç Burcu

BİYGORAFİLER ALFABETİK SIRALAMA

A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V Y Z Q

İÇERİKLER

Çile
Şiirler
Çile

Biz mi çile çekeriz, çile mi bizi çeker bilinmez.. "Hayaller Kağıda" Dergisinin 8. sayısında yer bulan şiir, Sidar Sevimli tarafından kaleme alınmıştır.

Devamı..
Dilzara ile Civan
Şiirler
Dilzara ile Civan

Cizre de başlayıp Diyarbakır'da biten bir aşk destanına şahitlik etmeye var mısınız? Bu destansı aşk hikayesinde belki kendinizden bir şeyler bulabilirsiniz? Belki de kimi aşklar unutulmayı hak etmiyor..

Devamı..
sessizlik yanıma gelir
Şiirler
sessizlik yanıma gelir

ufalanır ellerim
zormuş şiir yazmak
zorlanır dizelerim
seni satırlarda anmak

Devamı..

İçerik Kategorileri..

Güncel Haber Hikayeler Makaleler Oyun Şiirler

İçerik Ekle Söz Ekle Biyografi Ekle Kanala Katıl