Sayfamızda Amerikalı komedyen, Yazar, Yapımcı, Oyuncu, Müzisyen, Kompozitör Steve Martin hakkında bilgiler yer almaktadır. Kısaca Steve Martin Kimdir? Hayatı ve Sözleri derlenmeye çalışılmıştır. DemliSözler.com, Sözler, Aforizmalar, Bugün doğanlar, Bugün ölenler, Kimler geldi, kimler geçti, Biyografiler, Kısa Hayatlar, Demli sözler, kimin sözü, söz sahibi, sahibinden sözler, demli, sözler, com, demli sözler com

Steve Martin

Steve Martin - Steve Martin Amerikalı komedyen, Yazar, Yapımcı, Oyuncu, Müzisyen, Kompozitör
Doğum Tarihi : 14 Ağustos 1945
Aslan Burcu

Sayfayı Paylaş :

Martin; Waco, Teksas'ta doğmuş ve Garden Groove, Kaliforniya'da büyümüştür. İngiliz, İrlandalı ve İskoç kökenleri mevcuttur.

Gençliğinde Disneyland'da çalışmış ve sihir, hokkabazlık, balonla hayvan yapma gibi yetenekler edinmiştir. Sınıf arkadaşı Kathy Westmoreland ile bir takım oluşturarak ufak müzikaller sahnelemiştir.

Kaliforniya Üniversitesi'nde felsefe okuyan Martin bir dönem bu yolda akademik kariyer düşünmüştür. 1967 yılında UCLA'ya geçişi sonrası tekrar tiyatroya dönmüştür.

1967 yılında kız arkadaşının görev aldığı The Smothers Brothers Comedy Hour serisi için yazarlık yapmış ve bu ona 1969 yılında Emmy ödülü kazandırmıştır.

Yetmişli yıllarda stand-up komedyen olarak Johnny Carson'ın şovlarında yer almıştır. Bunun sonrasında ilk komedi albümü olan Let's Get Small ı çıkarmıştır. İkinci albümü A Wild and Crazy Guy Amerika listelerinde ikinci sıraya dek yükselmiştir.

Yetmişlerin sonlarında komedyenlik yeteneği tescillenmiş olan Martin sinema dünyasına adım atmayı düşünür. 1977 yılında ilk filmi The Absent-Minded Waiter çekilir. Yedi dakika uzunluğunda olan ve senaryosu da Martin'e ait olan bu film en iyi kısa film dalında Akademi ödülüne aday gösterilir.

1979 yılında ilk uzun metrajlı filmi The Jerk yayınlanır. Bu filmin büyük gişe başarısı sonrası ardı sıra yeni filmler gelir. The Jerk filmi Steve Martin'in ilk başrolüydü. 1970'li yıllarda rol aldığı The Muppet Moviede bir sahnede garson olarak gözükmekte ve Kermitle olan diyaloğu klasikler arasında görünmektedir. Ve Beatles grupunun Maxwell's Silver Hammer (Maxwell'in gümüş çekici) şarkısını söylediği Sgt. Peppers Lonely Hearts Club Band filminde oynar. 1980 yılında çok sevdiği Pennies From Heaven filmi yapılacağını öğrenince filmde rol almaya çalışır. Filmde Arthur Denton rolünü alan Steve, filmde canlandırdığı ciddi karakterle resmen The Jerkde akıllara o zamanlar kazınmış olan komedi imajını söker. Vahşı ve deli adam isimli skeciyle tekrar komediye döner. 1982 yılında Carl Reinerin yönettiği ve ayrıca da rol aldığı Dead Men Don't Wear Plaid (1982) isimli 1940 ve 1950'li yılların gerilim filmleriyle dalga geçen filmiyle gişe de iyi bir başarı sağladı. Ardından gelen The Lonely Guy, The Man with Two Brains, All of Me, Three Amigos, Little Shop of Horrors ve Dirty Rotten Scoundrels ile tekrar ünlenmeye başlar. 1990 yılında Gelinin Babası filmiyle bir az duygusallığa dönen Stevenin Roxanne ve L.A. Story haricinde pek gişede başarıslığa uğrayan filmlerde rol alır. 1999 yılında Frank Ozun ricasıyla tekrar bir senaryo yazar. Yazdığı filmde (Bowfinger) Eddie Murphy'yle birlikte oynar. 2000'li yıllarda yaşı gereğiyle de bir az daha az filmde rol alır. 2001 ve 2003 yıllarında ise Akademi Ödüllerini sunar.

Filmografi
The Absent-Minded Waiter (1977) (kısa film)
Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band (1978) (Cameo)
The Muppet Movie (1979) (Cameo)
The Kids Are Alright (1979) (dokümenter/Cameo)
The Jerk (1979) (+yazar olarak)
Pennies from Heaven (1981)
Dead Men Don't Wear Plaid (1982) (+yazar olarak)
The Man with Two Brains (1983) (+yazar olarak)
The Lonely Guy (1984)
All of Me (1984)
Movers & Shakers (1985) (Cameo)
¡Three Amigos! (1986) (+yazar ve yapımcı)
Little Shop of Horrors (1986)
Roxanne (1987) (+yazar ve yapımcı)
Planes, Trains and Automobiles (1987)
Dirty Rotten Scoundrels (1988)
Parenthood (1989)
My Blue Heaven (1990)
L.A. Story (1991) (+yazar ve yapımcı)
Father of the Bride (1991)
Grand Canyon (1991)
HouseSitter (1992)
Leap of Faith (1992)
And The Band Played on (1993)
A Simple Twist of Fate (1994) (+yazar ve yapımcı)
Mixed Nuts (1994)
Father of the Bride Part II (1995)
Sgt. Bilko (1996)
The Spanish Prisoner (1997)
The Prince of Egypt (1998) (ses: Hotep)
The Out-of-Towners (1999)
Bowfinger (1999) (+yazar)
The Venice Project (1999) (Cameo)
Fantasia 2000 (1999) (Cameo)
Thin Ice (2000) (Cameo)
Joe Gould's Secret (2000) (Cameo)
Novocaine (2001)
Bringing Down the House (2003)
Looney Tunes: Back in Action (2003)
Cheaper by the Dozen (2003)
Jiminy Glick in Lalawood (2004) (Cameo)
Shopgirl (2005) (+yazar ve yapımcı)
Cheaper by the Dozen 2 (2005)
The Pink Panther (2006) (yeniden çekim)
Baby Mama (2008) (Cameo)
Pembe Panter 2 (film) (2009) (MGM tarafından duyuruldu)
Topper (2008)

Yazılı eserler
Cruel Shoes (1979)
Picasso at the Lapin Agile and Other Plays: Picasso at the Lapin Agile, the Zig-Zag Woman, Patter for the Floating Lady, Wasp (1996)
L.A. Story and Roxanne: Two Screenplays (1997 yılında basıldı)
Pure Drivel (1998)
Shopgirl (2001)
The Underpants: A Play (2002)
The Pleasure of My Company (2003)

Diskografi
Let's Get Small (1977)
King Tut (1978, 45 RPM muzik single)
A Wild and Crazy Guy (1978)
Comedy is Not Pretty! (1979)
The Steve Martin Brothers (1981)

Kaynak: wikipedia.org

A
B
C
D
E
F
G
H
I
J
K
L
M
N
O
P
R
S
T
U
V
Y
Z
Q

Yorumlar / Değerlendirmeler Görüntüleme : 70

Yorum yok! Bu içeriğe ilk yorumu siz bırakın..

Bu güne özel Demli Sözler..