28 Mart 2024 - Perşembe

Yılmaz Odabaşı Hayatı ve Sözleri | DemliSözler.com - Hayata adanmış demli sözler ve hayatlar

Sayfamızda Gazeteci, Şair, Yazar Yılmaz Odabaşı hakkında bilgiler yer almaktadır. Kısaca Yılmaz Odabaşı Kimdir? Hayatı ve Sözleri derlenmeye çalışılmıştır. DemliSozler.com, Sözler, Aforizmalar, Bugün doğanlar, Bugün ölenler, Kimler geldi, kimler geçti, Biyografiler, Kısa Hayatlar, Demli sözler, kimin sözü, söz sahibi, sahibinden sözler, demli, sözler, demli sözler, alıntılar, hayatlar, kim söylemiş

Yılmaz Odabaşı

Yılmaz Odabaşı - Yılmaz Odabaşı Gazeteci, Şair, Yazar
Doğum Tarihi : 15 Ağustos 1962
Aslan Burcu
Yılmaz Odabaşı (d. 15 Ağustos 1962, Diyarbakır), Kürt gazeteci, şair ve yazar.

Yılmaz Odabaşı, ilköğrenimini öğretmen bir ailenin çocuğu olmasından dolayı sırasıyla Diyarbakır, Ankara, Kayseri ve Gaziantep illerinde, orta ve lise öğrenimini ise Diyarbakır'da Diyarbakır Lisesi'nde tamamladı. Ortaokuldan sonra gittiği Bursa ilinde 1975-1976 yıllarında Türkiye Sosyalist İşçi Partisi ile tanıştı. Bursa'da siyasal eylemlere karıştı. 1977 yılında Lise eğitimine devam etmek için Diyarbakır iline döndü. Burada Devrimci Halk Kültür Derneği isimli hareket için çalışmaya başladı. Yine bu yıllarda evini terk etti ve öğrenci evlerinde kalmaya başladı. 1979 yılında ise İzmir Hukuk Fakültesi'nde eğitimine devam etti. 12 Eylül Darbesi esnasında tutuklandı ve 198O yılı Eylül ayında Diyarbakır Askeri Cezaevi'ne gönderildi. 1981 yılının Ekim ayında Diyarbakır Askeri Cezaevi'nden tahliye edildi. Ancak yargılaması devam ediyordu.

Askerlik hizmetinden sonra 1983'te Adapazarı ilinde ilaç mümessili olarak bir süre çalıştı. Bu süre içerisinde Yazko Somut gazetesinde ve Nitelik, Yamaç, Yarın, Dönem, Oluşum gibi dergilerde yazılar yazdı. 1984 yılında ise, çalıştığı şirketin iflas etmesi nedeniyle tekrar Bursa iline döndü ve burada da çeşitli işler yaptı. İlk şiir kitabı toplatıldı. Bu esnada kısa süreli tutuklandı. Salıverilmesinin ardından Gökyüzü, Yeni Olgu, Dönem, Ortaklaşa, Oluşum, Yarın dergilerinde yazıları yayımlandı. 1985 yılında ise tekrar Diyarbakır iline dönen Odabaşı İnsan Hakları Derneği'nin Diyarbakır il şubesini kuruluş çalışmalarına katıldı. İlk şiir kitabını burada tekrar yazan şair, kitabı yayınlattı.

Odabaşı, 1986'da Diyarbakır'da Kültür Kitabevi isimli kitabevini açtı ve gazeteciliğe devam etti. Aynı yıl yazıları ile şiirlerini Broy, Öğretmen Dünyası, Oluşum, Günümüzde Kitaplar, Sanat Rehberi, Temmuz ve Cumhuriyet dergilerinde yayımladı. 1987 yılında Ortadoğu Haber Ajansı haber müdürü olarak, 1990 yılında Diyarbakır SHP Belediyesi'nde bir süre kültür müdürü olarak çalıştı ve bu süre içerisinde pek çok kitap yazdı. Aynı yıl Tayad Hikaye Ödülü'nü kazandı. 1991 yılında ise Cahit Sıtkı Tarancı Şiir Ödülü ve Tayad Şiir Yarışması ikincilik ödülünü kazandı. 1992 yılında 2000'e Doğru Dergisi'nin Diyarbakır büro şefliğini ve Turkish Daily News gazetesinin güneydoğu temsilciliğini yaptı. Adana Altın Koza Film Öyküsü Ödülü'nü, Petrol-İş Sendikası Şiir Yarışması 2.'lik ödülünü ve Cahit Sıtkı Tarancı şiir ödülünü kazandı. 1992'de bir süre Özgür Gündem Gazetesinde yazılar yazdı. 1993 yılında Aydınlık gazetesinin Diyarbakır temsilciliği ve köşe yazarlığını yapmaya başladı. 1994 yılında Yargıtay tarafından on aylık hapis cezasının infazını Ankara Ulucanlar Cezaevi ve daha sonra aktarıldığı Ankara Haymana Kapalı Cezaevi'nde tamamladı. 1994'te Çağdaş Gazeteciler Derneği'nin "Yılın Gazetecisi" ödülünü, 1995'te Sabri "Altınel Şiir Ödülü"'nü kazandı. 1998 yılına kadar çeşitli dergi ve gazetelerde yazdı, kitaplar yayımladı. 1998 yılında bir yazısı nedeniyle , 2000 yılında bir kitabı nedeniyle 1.5 yıl ay hapis cezasına çarptırıldı ve 1999 yılında mahkumiyeti nedeniyle Bursa E Tipi Cezaevi'nde, 2000 yılında Tekirdağ Saray Kapalı Cezaevi'nde hapis kaldı. Cezaevi'nden çıkınca Orhan Murat Arıburnu Şiir Özel Ödülü'nü ve İsveç PEN Onur Üyeliği ile Human right Watch (New York) "Baskıya Karşı Cesaret Ödülü"'nü kazandı. 2000 yılında Ey Hayat adlı şiir kitabı yayınlandı. Ey Hayat, sanatçı Onur Akın'ın albümüne de ad verdi. Bir süre Ahmet Kaya ile çalışan Odabaşı'nın kırk kadar şiiri: Onur Akın, Edip Akbayram, Grup Yorum, İlkay Akkaya, Ferhat Tunç, Sevcan Orhan, Suavi, Hayko Cepkin gibi sanatçılar tarafından yorumlandı.

2004 yılında "Şarkısı Beyaz" adlı ilk romanı çıktı. 2005 yılında "Sakla Yamalarını Kalbim" adlı seçilmiş şiirlerinden oluşan derleme, 100.000 bin adet basıldı. Bir süre Nazım Hikmet Vakfı yönetim kurulu üyeliğinde bulundu. 2004 yılından itibaren bir süre sanattan uzak yaşadı. 2004-20012 yılları arasında yeni kitap yayınlamadı ve biten kitaplarının yeni baskılarını yapmadı. 2013 yılında ise "Hayatın Düşlere Borcu Var" adlı kitabıyla ve on iki yıl aradan sonra yayınladığı "Bana Yasak Sözler Söyle" adlı yeni şiir kitabıyla yayın ve edebiyat dünyasına geri döndü.

Yılmaz Odabaşı, yazarlık uğraşının yanı sıra, fotoğraf çekmekte ve resim çizmektedir.
Yorum ve Değerlendirmeler : Bu içerik 6110 görüntüleme aldı.

Bu söze ilk yorumu siz bırakın!

İçeriğe Yorum Yapın

Bu güne özel Demli Sözler..